Najvažniji članci u prvoj polovici 2019. godine na blogu Brojeva

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Najčitaniji članci

Kako prepoznati koje su teme bile najvažnije našim poduzetnicima, ali i radnicima koji rado posjećuju naš blog? Pogledajte koji su bili najčitaniji članci u prvoj polovici 2019. godine i ne propustite najvažnije teme. A ako želite ostati stalno u toku s najnovijim propisima i savjetima, uvijek se možete prijaviti na naš newsletter!

1. Godišnji odmor i obveze poslodavca – računanje, prenošenje i pravila

Naš najčitaniji članak, pregledan više desetaka tisuća puta. U njemu, između ostalog, piše: imaju li pravo na godišnji odmor i zaposleni na određeno vrijeme, kako se računa razmjerni godišnji odmor i dokad poslodavac treba načiniti plan korištenja godišnjih odmora. Provjerite sva pravila odmah i uživajte u dugom, toplom ljetu!

2. Nova, veća minimalna plaća direktora zaposlenih u društvima

Svaka nova poslovna godina donosi usklađivanje minimalne plaće direktora.

Ona ne može biti niža od 5.491,20 kn mjesečno u bruto iznosu. To je povećanje za 278,20 kn u odnosu na 2018. godinu, kada je minimalna plaća direktora iznosila 5.213,00 kn.”

U članku saznajte i kako regulirati situacije kod rada na nepuno radno vrijeme i kako se utvrđuje razlika za uplatu doprinosa.

3. Kako se mogu iskoristiti poticaji za samozapošljavanje kod otvaranja posla?

Poduzetnički počeci nisu uvijek lagani. Brige oko papirologije, pronalaska klijenata, održavanja likvidnosti i drugih novih zadaća poznate su svakome tko je pokretao vlastiti posao. Zato treba iskoristiti svaku priliku da olakšate tu tranziciju. Pročitajte naš vodič kroz samozapošljavanje, koji redovito ažuriramo najsvježijim informacijama!

4. Novi, povećani iznos minimalne plaće za 2019. godinu

Za 2019. godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 3.750,00 kuna, a odnosi se na puno radno vrijeme. To znači da je minimalna bruto plaća narasla za 310,20 kn u odnosu na 2018. godinu. Ujedno, mijenjaju se pravila vezana uz olakšice za smanjenje doprinosa. O tome pročitajte ovdje.

5. Što je zadužnica i kako se može koristiti kao instrument plaćanja?

Poticaji za samozapošljavanje koriste bjanko zadužnicu kao instrument osiguranja. Kako bismo pomogli čitateljima, na jedno smo mjesto sakupili sve relevantne informacije o zadužnicama. Tako je ovo najcjelovitiji, i istovremeno sažeti članak o ovoj temi koji možete pronaći. Nije važan samo za one koji koriste poticaje, već i svim drugim poduzetnicima koji se susreću s ovim instrumentom  osiguranja plaćanja.

Ostali najčitaniji članci

I susljedni najčitaniji članci uglavnom su vezani uz ključne teme otvaranja poduzeća te redovnog poslovanja. Tako je šesto mjesto zauzeo naš cjeloviti vodič o otvaranju (jednostavnog) d.o.o.-a. Na sedmom je mjestu članak o poticajima za zapošljavanje, a na osmom o isplati dobiti i dividendi. Deveto mjesto drži članak o prednostima i nedostacima otvaranja obrta, a deseto zatvara vodič kroz ugovor o autorskom djelu.

Ako želite uvijek ostati u toku s najvažnijim člancima, savjetima i propisima, predlažemo da se prijavite na newsletter ispod ovog članka. Tako vam nijedna važna vijest neće promaknuti – a znamo koliko je miran san važan za kvalitetne poslovne odluke!

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.