Propisan je novi, povećani iznos minimalne plaće za 2019. godinu

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Minimalna plaća za 2019. godinu

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 30. studenog 2018. godine donesena je uredba kojom se propisuje nova minimalna plaća za 2019. godinu. Što to znači za vaše poslovanje?

Minimalna plaća za 2019. godinu

Za 2019. godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 3.750,00 kuna, a odnosi se na puno radno vrijeme. To znači da je minimalna bruto plaća narasla za 310,20 kn u odnosu na 2018. godinu.

Nova minimalna plaća za 2019. godinu počinje se obračunavati za mjesec siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači 2019.

Valja napomenuti i kako određeni sektori mogu imati vlastite minimalne bruto plaće. One ne mogu biti niže od propisane minimalne bruto plaće na razini države. Primjer je kolektivni ugovor za zaposlene u graditeljstvu, gdje je minimalna plaća značajno viša od zakonom propisane.

Umanjenje osnovice za obračun doprinosa

Novi Zakon o minimalnoj plaći od 1. siječnja 2019. godine propisuje da se olakšica za smanjenje doprinosa primjenjuje samo za zatečene radnike. Za radnike koji će se zaposliti tijekom 2019. godine olakšica za smanjenje mjesečne osnovice za obračun doprinosa ne može se više primjenjivati.

Radnici koji steknu pravo na olakšicu u 2019. godini (nakon 12 mjeseci rada), moći će koristiti smanjenje osnovice za obračun doprinosa za 50%. U 2020. godini ta će olakšica iznositi 25% umanjenja osnovice za doprinose.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.