Minimalna plaća direktora raste za dodatnih 14 posto: provjerite koliki je trošak plaće za 2024. godinu!

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Prema odredbama Zakona o doprinosima, od 1. siječnja 2024. mijenja se minimalna plaća direktora (zaposlenog člana uprave). Izražava se u eurima, a donosi se na temelju prosječne plaće u prvih osam mjeseci 2023. godine. Minimalna plaća direktora u 2024. ne može biti niža od 1.014,00 eura ili 7.639,98 kuna mjesečno u bruto iznosu. To je povećanje za 125,33 eura u odnosu na 2023. godinu, kad je minimalna plaća direktora iznosila 888,67 eura ili 6.695,65 kn bruto. Rast minimalne bruto plaće iznosi oko 14,1 posto, što je značajno povećanje uzevši u obzir da je u 2023. to povećanje iznosilo oko 8 posto ili 66 eura.

Minimalna plaća direktora za 2024. godinu

Mjesečna osnovica za obračun doprinosa za rad u punom radnom vremenu ne može biti niža od umnoška svote prosječne bruto plaće i koeficijenta 0,65. Odnosno, od 1. siječnja 2024. godine, ona ne može biti niža od 1.014,00 eura ili 7.639,98 kuna. Neto iznos ovisi o poreznim olakšicama te mjestu stanovanja zaposlenog člana uprave. Minimalno će, za samca u Gradu Zagrebu, iznositi 768,30 eura ili 5.788,76 kuna. Može rasti sve do 832,65 eura ili 6.273,60 kuna, ovisno o visini osobnog odbitka te lokalnom porezu na dohodak.

Nova minimalna plaća direktora obračunava se za mjesec siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači.

Minimalna plaća direktora kod nepunog radnog vremena

Izmjenom Zakona o doprinosima, još je 2019. propisana minimalna godišnja osnovica za obračun doprinosa za direktora (zaposlenog člana uprave). Ona se računa množenjem 1.014,00 eura i brojke 12, odnosno razmjerna je razdoblju u kojemu je obnašana dužnost direktora. Tako bi za direktora koji će cijelu 2024. godinu biti zaposlen i obnašati dužnost direktora, godišnja osnovica trebala iznositi 12.168,00 eura (1.014,00 eura x 12).

Je li iznos od 12.168,00 eura godišnje ujedno i iznos bez kojeg poduzeće sa samozaposlenim direktorom ne može zatvoriti godinu poslovanja? Ne, jer tom iznosu valja pribrojiti i iznos doprinosa na plaću, u ovom slučaju za zdravstveno osiguranje. Time se iznos godišnjeg troška direktorske plaće penje na 14.175,72 eura ili 106.806,96 kuna, ako još računate u staroj valuti. Zato je važno provjeriti možete li iskoristiti različita umanjenja i oslobođenja (pogledajte na dnu teksta) ili poticaje za samozapošljavanje.

Što ako je direktor zaposlen na nepuno radno vrijeme?

Ako je u ovom slučaju mjesečna osnovica po kojoj plaća doprinose niža od iznosa minimalne plaće direktora, trebat će platiti razliku između obračunatih doprinosa prema minimalnoj mjesečnoj osnovici od 1.014,00 eura te mjesečne osnovice za obračun doprinosa na temelju koje je prijavljen kao osigurana osoba.

Kada i kako se utvrđuje razlika u odnosu prema minimalnoj mjesečnoj osnovici?

Porezna uprava će godišnjim obračunom utvrditi možebitnu razliku doprinosa za uplatu te izdati rješenje za njeno plaćanje.

Pri utvrđivanju godišnje obveze doprinosa priznaju se ostvarena oslobođenja od plaćanja doprinosa na plaću za:
– mladu osobu do 30 godina života;
– osobu koja se prvi put zapošljava;
– dijete hrvatskog branitelja starijeg od 29 godina.

Tko je obveznik plaćanja razlike u iznosu doprinosa?

Prema odredbama Zakona o doprinosima za direktora (zaposlenog člana uprave), obveznik plaćanja doprinosa po osnovi radnog odnosa je trgovačko društvo kao poslodavac. No, za obveze doprinosa utvrđene prema godišnjoj osnovici obveznik plaćanja je sam direktor.

Odnosi li se utvrđivanje minimalne godišnje osnovice na direktora koji je u mirovini?

Za direktora koji je osiguran po osnovi radnog odnosa i korisnik je mirovine nije predviđeno utvrđivanje minimalne godišnje osnovice.

Ako je direktor u radnom odnosu i korisnik je invalidske mirovine zbog djelomičnoga gubitka radne sposobnosti, na njega se primjenjuje odredba minimalne godišnje osnovice za obračun doprinosa.

Nova minimalna plaća direktora i mjesečni trošak poreza i doprinosa

Budući da se povećava minimalna bruto plaća direktora, raste i mjesečni trošak poreza i doprinosa za direktora (zaposlenog člana uprave). Tako će u 2024. godini on iznositi minimalno 389,56 eura u sredinama s minimalnom stopom poreza na dohodak. Ovaj trošak može rasti sve do okvirnih 413 eura, za pojedince bez uvećanja osobnog odbitka koji borave ili prebivaju u Gradu Zagrebu.

Iznos troška poreza i doprinosa može se umanjiti za:

  • mladu osobu do 30 godina života
  • osobu koja se prvi put zapošljava
  • dijete hrvatskog branitelja starijeg od 29 godina
  • kod dodatnog uvećanja osobnog odbitka (za djecu, uzdržavane osobe i sl.).

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Napomena: Članak je posljednji put ažuriran 23.11.2023., u skladu s aktualnim propisima na taj dan.

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.

1 Comment

Tjedna čitanka #124: Rastu plaće za više od 10 posto zaposlenih · 25. studenoga 2023. at 14:09

[…] Njima valja pribrojiti sve direktore i članove uprava poduzeća koji primaju plaću nižu od “direktorskog” minimalca, koji će rasti na nešto više od tisuću eura […]

Comments are closed.