Koje su najvažnije porezne novosti za direktore u 2024. godini?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Porezne novosti za direktore u 2024.

U 2024. smo godinu ušli s mnoštvom promjena koje se tiču propisa, poreza, plaća i primitaka. U ovom sažetku, pripremili smo najvažnije porezne novosti za direktore u 2024. kako biste ih mogli pročitati u svega nekoliko minuta.

Nova minimalna plaća za zaposlene članove uprave i direktore

Od 1. siječnja 2024. promijenila se i minimalna bruto plaća zaposlenog člana uprave. Ne može biti niža od 1.014,00 eura mjesečno u bruto iznosu. Ako je direktor zaposlen na nepuno radno vrijeme, treba platiti razliku između obračunatih doprinosa i doprinosa prema minimalnoj mjesečnoj osnovici. Više o tome, i drugim detaljima direktorskog minimalca možete saznati više ovdje.

Izmjene u obračunu plaća: umanjenje osnovice za doprinose i ukidanje prireza

Uvedene promjene koje se tiču umanjenja osnovice za plaćanje doprinosa najviše će značiti onima s nižim plaćama te direktorima koji si isplaćuju direktorski minimalac. Umanjenje osnovice za doprinose primjenjivo je za sve bruto plaće do 1.300,00 eura. Manje povećanje doživjela je i neoporeziva osnovica te porezni razredi za obračun poreza na dohodak. Provjerite o čemu se radi ovdje.

Nova minimalna plaća za 2024. godinu

Za ovu godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 840 eura, a odnosi se na puno radno vrijeme. Nova minimalna plaća počinje se obračunavati za siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači. O iznimkama te neto iznosima u različitim situacijama potražite više ovdje.

Povećanje poreza na dohodak od kapitala

Stopa poreza na isplaćenu dobit ili, kako se to formalno zove, porez na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka od otuđenja udjela u kapitalu trgovačkog društva koji nisu prenosivi na tržištu kapitala u skladu s posebnim propisom, raste s 10% plus prirez na 12%. Ovo usklađenje je provedeno zbog ukidanja prireza porezu na dohodak.

Povećanje neoporezivih primitaka

Od 1. siječnja, iznosi neoporezivih primitaka doživjeli su novo usklađivanje s povećanim troškovima života. Povećani su sljedeći neoporezivi primici: prigodne nagrade (božićnice ili uskrsnice), nagrade za radne rezultate, trošak prehrane, iznos dara za dijete, naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe i otpremnine prilikom odlaska u mirovinu. Ako želite iskoristiti ove izmjene, kliknite ovdje.

Daljnje izmjene Kolektivnog ugovora u graditeljstvu

Od 1. rujna 2023., graditeljstvo ima novi Kolektivni ugovor koji regulira prava i obveze poslodavaca. Ove izmjene primjenjuju se na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti – NKD 2007. Novo povećanje plaća prema tarifnim stavovima očekuje nas od 1. ožujka 2024. godine: sve o tome pronađite ovdje.

Nema više dvojnog iskazivanja cijena

Od 1. siječnja 2023. prešli smo na novu valutu, s više ili manje poteškoća. S tim povezana obveza dvojnog iskazivanja cijena trajala je do kraja prošle godine i više nije na snazi. To znači da odsad iznose možete iskazivati samo u eurima, iako nema prepreke da ostavite dvojno iskazivanje ako to želite.

Kako pravovremeno doznati porezne novosti za direktore u 2024.

Izvjesno je da će tijekom godine biti novih i važnih izmjena zakona i propisa. Kako biste mogli pratiti sve porezne novosti za direktore u 2024. godini, preporučujemo da se prijavite na naš newsletter. Preko njega, redovno ćemo vas obavještavati o svim novitetima koji utječu na vaše poslovanje. Takve sitnice čine život lakšim, zar ne?

***

U šumi propisa i mjera, teško se snaći bez kvalitetnog računovodstvenog servisa, koji uvijek ima točne informacije. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.