Izmjene kolektivnog ugovora za graditeljstvo: na koga se odnose i što donose?

Published by Bruno Cvitanović on

Novi kolektivni ugovor za graditeljstvo, kao i u drugim granama, donosi se obično dogovorom organizacija poslodavaca te sindikalnih udruženja radnika. Tako su i HUP – Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske sklopili 7. srpnja 2020. godine Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo – druge izmjene i dopune.

Na koga se sve odnosi izmjena kolektivnog ugovora?

Međutim, nisu samo poslodavci okupljeni u HUP-u i članovi sindikata oni na koje se odnosi novi kolektivni ugovor za graditeljstvo. Naime, ministar rada i mirovinskog sustava objavio je 14.10.2020. Odluku o proširenju primjene Kolektivnoga ugovora za graditeljstvo. Tom odlukom Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za graditeljstvo primjenjuju se na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti – NKD 2007.

Otkada se ova odluka primjenjuje na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj?

Odluka o proširenju, kojom se izmjena kolektivnog ugovora primjenjuje na sve poslodavce u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva (područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti – NKD 2007), stupa na snagu 1. studenog 2020.

Što nam bitno donosi novi kolektivni ugovor za graditeljstvo?

Izmjenom kolektivnog ugovora za graditeljstvo definirani su novi tarifni stavovi kojima su određene nove minimalne bruto plaće za pojedine vrste poslova – radnih mjesta građevinskih radnika.

Kolika je nova minimalna bruto plaća za pomoćnog radnika u graditeljstvu?

Nova minimalna plaća za radno mjesto: transportni radnik, pomoćni radnik, čistač, domar, čuvar – zaštitar, dostavljač je 4.200,00 kn.

Kolika je minimalna bruto plaća za polukvalificiranog radnika (dvogodišnja srednja škola)?

Nova minimalna plaća za radno mjesto: PKV građevinski radnici, pomoćni priučeni radnici svih struka, pomoćnik strojarskog montera, poslužitelj strojeva i uređaja na proizvodnji građevinskih elemenata je 4.830,00 kn.

Kolika je minimalna bruto plaća za kvalificiranog radnika (trogodišnja srednja škola)?

Nova minimalna plaća za radno mjesto: KV građevinski radnik početnik zidar, tesar, monter oplatnih sustava, armirač, betonirac, krovopokrivač, monter za montažu skela, zavarivač, asfalter, monter suhe gradnje, izolater, fasader, keramičar, stolar, klesar, limar, vodoinstalater, plinoinstalater, elektroinstalater, električar, soboslikar, bravar je 5.460,00 kn.

Što kada je direktor firme ujedno i voditelj građenja vrlo složenog gradilišta ili glavni inženjer gradilišta tj. samostalni projektant?

Njegova minimalna bruto plaća je 9.870,00 kn, propisana tarifnim stavovima premda je propisana minimalna plaća direktora 5.682,30 kn, jer se uvijek polazi od toga što je povoljnije za radnika.

Odnosi li se kolektivni ugovor i na Arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo; tehničko ispitivanje i analiza područja M – 71 NKD 2007?

Ako se poduzeće ili obrt bavi samo djelatnostima iz područja M, odjela 71 NKD-a 2007., tada se na njega ne primjenjuje novi kolektivni ugovor.

Što ako se poduzeće ili obrt bavi djelatnostima iz područja F Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. (npr. izvođenje građevinskih radova), ali se ujedno bavi i djelatnostima iz područja M (npr. projektiranje)?

Tada se na njega primjenjuju odredbe kolektivnog ugovora jer se njegova pretežita djelatnost smatra djelatnost iz područja “F” NKD-a 2007. te bi radnici trebali imati minimalne bruto plaće utvrđene prema tarifnim stavovima iz kolektivnog ugovora.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.