Veliko povećanje minimalne plaće za 2024. Pogledajte koliko će rasti trošak plaće u novoj godini!

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Minimalna plaća za 2024. godinu

Otkako je 1. siječnja 2023. uveden euro, i nova minimalna plaća za 2024. izražena je u eurima. Provjerite koliko će rasti bruto, a koliko neto te koje će skupine zaposlenika imati viši iznos minimalca!

Minimalna plaća za 2024. raste za čak 20%

Uredba kojom se propisuje nova minimalna plaća za 2024. donesena je na sjednici Vlade održanoj 19. listopada 2022. godine. Za 2024. godinu je tako propisan novi iznos minimalne bruto plaće od 840,00 eura, a odnosi se na puno radno vrijeme.

To znači da je minimalna bruto plaća narasla za 140 eura ili 20% u odnosu na 2023. godinu, što je znatno više od stope inflacije u prvih 9 mjeseci tekuće godine. Ako pogledamo posljednjih 5 godina, možemo izračunati da se bruto plaća u tom razdoblju povećala za 2.578,98 kn ili 342,29 eura. U prijevodu, ona je 68,8% viša nego 2019. godine!

Valja napomenuti i kako određeni sektori mogu imati vlastite, kolektivno ugovorene minimalne bruto plaće. One ne mogu biti niže od propisane minimalne bruto plaće na razini države. Primjer je kolektivni ugovor za zaposlene u graditeljstvu, gdje je minimalna plaća za određene poslove značajno viša od zakonom propisane. Nadalje, direktori trgovačkih društava zaposleni u društvima imaju vlastiti, viši propisani iznos minimalne plaće.

Nova minimalna plaća za 2024. godinu počinje se obračunavati za mjesec siječanj, a u većini slučajeva, isplaćuje se u veljači.

Minimalac viši od neoporezivog odbitka

Od prošle godine, minimalna plaća radnika viša je od iznosa osnovnog neoporezivog odbitka. Po novom će neoporezivi odbitak iznositi 560,00 eura. Ako radnik s minimalnom plaćom nema uvećanje osobnog odbitka, plaćat će porez na dohodak (ovisno o njegovom mjestu stanovanja). Zato će neto iznos ovisiti o mogućoj poreznoj olakšici.

Za samca, neto iznos bit će oko 671,93 eura. Ako radnik ima dvoje uzdržavanih članova, primjerice, neto plaća trebala bi iznositi 706,50 eura, zbog umanjenja osnovice za plaćanje doprinosa i porezne olakšice.

Ranije je minimalna plaća bila niža od iznosa osnovnog neoporezivog odbitka. Zato je bila jednaka za sve, neovisno o mjestu stanovanja ili uzdržavanim članovima.

Što ne ulazi u minimalnu bruto plaću radnika?

U navedeni iznos minimalne plaće ne ulaze neoporezivi primici radnika. To mogu biti božićnice ili nagrade za radni rezultat, dar za dijete, naknada za troškove prijevoza, dnevnice, trošak prehrane i smještaja, otpremnine i drugi propisani neoporezivi primici. Na te primitke, do neoporezivog iznosa, ne plaćaju se niti doprinosi.

Na novi iznos minimalne bruto plaće plaća se i doprinos za zdravstveno osiguranje od 16,5%. On iznosi dodatnih 138,60 eura. Ukupni trošak za iznos minimalne plaće zato raste na 978,60 eura.

Poslodavci mogu kod zapošljavanja mlađih od 30 godina ili promjenom ugovora o radu s određenog na neodređeno vrijeme za mlađe od 30 godina koristiti olakšicu kojom su oslobođeni plaćanja doprinosa na plaću. Trenutno je jedini doprinos na plaću onaj za zdravstveno osiguranje.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.