Koje su bile najvažnije teme u 2022., i što očekujemo u narednoj godini?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Najvažnije računovodstvene novosti i članci u 2022.

Nakon 2021. godine, koja je donijela najveći poslijeratni gospodarski rast, u ovoj smo 2022. godini, posljednjoj s kunom kao nacionalnom valutom, susreli čitav niz izazova. Inflacija je porasla do dvoznamenkastih postotaka. Nastavili su se poremećaji u opskrbi. Tu je i manjak radne snage u brojnim djelatnostima. U skladu s tim, donosili su se novi zakoni i propisi, pa su stigle i brojne računovodstvene novosti. Za vas smo zato sabrali ključne teme iz ove godine: provjerite jeste li propustili nešto važno!

Povećane prigodne nagrade te nagrade za radne rezultate

Inflacija je nagrizla vrijednost novca koju se donedavno moglo isplatiti kao prigodnu nagradu (npr. božićnicu) te nagradu za radne rezultate. Zato su ovi iznosi u 2022. godini povećani. Tako se radniku može godišnje, po osnovi prigodne nagrade i nagrade za radne rezultate, neoporezivo isplatiti ukupno 12.500,00 kuna. Više o ovim izmjenama možete pročitati ovdje.

Velik interes za zapošljavanjem stranih radnika

Deficit radne snage, posebno u djelatnostima kao što je turizam ili građevinarstvo, ove je godine bio posebno izražen. To se vidi i po velikoj čitanosti našeg vodiča za tu temu. Zato je korisno znati uvjete i pravila kod zapošljavanja stranih radnika. Detaljno o tome kada i kako zaposliti stranog radnika saznajte ovdje.

Kako angažirati studente?

Velika potražnja za radnom snagom reflektirala se i na zapošljavanje studenata. U našem specijalu mogli ste pronaći odgovore na česta pitanja kao što su: tko, kada i na koji način može obavljati studentski posao ili koja je minimalna satnica. Sve o tome pronađite ovdje.

Viši iznosi neoporezivih isplata koje možete iskoristiti

Neoporezive isplate radnicima predstavljaju najjednostavniji i najpovoljniji način nadoknade troškova ili nagrađivanja. Često se događa da poslodavci ne znaju koje sve neoporezive isplate radnicima imaju na raspolaganju. Ne budite među njima! Na ovom mjestu doznajte koji su iznosi neoporezivih isplata povećani ove godine te uz koje se uvjete mogu isplatiti.

Kako izgleda dvojno prikazivanje cijena?

Od 1. siječnja 2023. godine euro postaje službenom novčanom jedinicom i zakonskim sredstvom plaćanja u RH. To znači da će fakture od 1. siječnja biti u novoj valuti, a plaćanja unutar eurozone jednostavnija. No, tijekom razdoblja prilagodbe na novu valutu obvezno je dvojno iskazivanje cijena, u eurima i kunama. Provjerite tko je morao istaknuti dvojne cijene, u kojim situacijama te do kojeg datuma traje!

Kako ne propustiti ključne računovodstvene novosti u sljedećoj godini?

Vrlo je jednostavno! Prijavite se na naš newsletter ovdje. I tako više nećete morati tjeskobno brinuti o praćenju važnih zakona i propisa. Ništa lakše!

***

U šumi propisa i mjera, teško se snaći bez kvalitetnog računovodstvenog servisa, koji uvijek ima točne informacije. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Napomena: Članak je posljednji put ažuriran 19.12.2022., u skladu s aktualnim propisima na taj dan.

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.