Koje su najvažnije porezne novosti za direktore u 2021. godini?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Porezne novosti za direktore u 2021.

Za mnoge teška 2020. godina skoro je završila, a sad je potrebno pripremiti se za promjene koje nam nosi nova. Zato donosimo porezne novosti za direktore u 2021. godini: pregled ključnih promjena koje će zasigurno utjecati na vaše poslovanje.

Nova minimalna plaća za 2021. godinu

Za 2021. godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 4.250,00 kuna, a odnosi se na puno radno vrijeme. Nova minimalna plaća počinje se obračunavati za mjesec siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači 2021. O iznimkama, neto iznosima i neoporezivim odbicima više saznajte ovdje.

Nova minimalna plaća za zaposlenike članove uprave i direktore

Od 1. siječnja 2021. mijenja se i minimalna bruto plaća zaposlenog člana uprave. Ona ne može biti niža od 5.967,65 kn bruto. Ako je direktor zaposlen na nepuno radno vrijeme, treba platiti razliku između obračunatih doprinosa i doprinosa prema minimalnoj mjesečnoj osnovici u iznosu od 5.967,65 kn. Više o tome možete saznati ovdje.

Izmjene Zakona o porezu na dobit

Prema novim izmjenama, porez na dobit od 10% plaćat će svi poduzetnici obveznici koji u 2021. godini ostvare prihode manje od 7,5 milijuna kuna. Poduzetnici koji uprihode više od tog iznosa, plaćat će i dalje po stopi od 18%.

Nadalje, porez po odbitku pri isplati dividendi i udjela u dobitku inozemnim pravnim osobama smanjuje se sa 12% na 10%. Nova, niža stopa primjenjuje se pri isplatama od 1. siječnja 2021. godine.

Izmjene Zakona o porezu na dohodak

Poduzetnicima će biti važna izmjena stope poreza dohotka od kapitala po osnovi dividendi i udjela u dobitku (isplata dobiti). Ona sada iznosi 10%.

Nadalje, trošak cijepljenja protiv zaraznih bolesti ne smatra se plaćom kada ga poslodavac i isplatitelj plaće na svoj teret omogućuje radnicima u interesu obavljanja djelatnosti.

Više o promjenama poreznih stopa na dohodak od nesamostalnog rada i drugi dohodak saznajte ovdje.

Izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost

Što se PDV-a tiče, povećava se prag za primjenu postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama, koji po novom iznosi 15 milijuna kuna.

Zakonom se uređuje i mogućnost obračunskog plaćanja PDV-a pri uvozu na gotovo isti način kako je to sada uređeno. Smatra se da je PDV pri uvozu plaćen, ako ga porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a iskaže kao obvezu u prijavi poreza na dodanu vrijednost (Obrazac PDV). Više o tome saznajte ovdje.

Izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom: QR kodovi na računima

Od 1. siječnja 2021. započinje obveza izdavanja QR koda na svakom izdanom i fiskaliziranom računu. Kako bi se građanima olakšala provjera računa, zakonske izmjene propisuju ugradnju QR koda kao obveznog elementa svakog računa.

Ujedno, od 1. siječnja počinje i obveza provedbe postupka fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja. Više o tome doznajte ovdje.

Kako pratiti ostale porezne novosti za direktore u 2021. godini?

Tijekom godine, izvjesno je da će biti novih zakonskih izmjena i promjena gospodarskih mjera. Kako biste mogli pratiti sve porezne novosti za direktore u 2021. godini, preporučujemo da se prijavite na naš newsletter. Preko njega, redovno ćemo vas obavještavati o svim novitetima koji utječu na vaše poslovanje. Time ćete morati manje misliti na promjene propisa, jer ćemo mi brinuti za vas. A manje stresa i brige je nešto što vam svakako želimo u novoj godini!

***

U šumi propisa i mjera, teško se snaći bez kvalitetnog računovodstvenog servisa, koji uvijek ima točne informacije. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.