Izmjene poreza na dobit i poreza na dohodak za 2021. godinu

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Izmjene poreza na dobit i poreza na dohodak

Važne vijesti stižu nam na samom kraju godine! Stižu nam izmjene poreza na dobit i poreza na dohodak, koje znače manje porezno opterećenje i za poduzetnike i za radnike. Ove izmjene Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o PDV-u stupaju na snagu 1. siječnja 2021., a obuhvaćaju čitav niz stopa koje ćemo potanko objasniti u nastavku.

Izmjene poreza na dobit od 1. siječnja

Od prvog dana nove godine, stupaju na snagu izmjene Zakona o porezu na dobit. Po njemu će:

  • stopu poreza na dobit od 10% plaćati svi poduzetnici obveznici koji u 2021. godini ostvare prihode manje od 7,5 mil. kn;
  • stopu poreza na dobit od 18% plaćat će svi poduzetnici koji uprihoduju preko 7,5 mil. kn, kao i dosad.

Porez po odbitku pri isplati dividenda i udjela u dobitku inozemnim pravnim osobama smanjuje se sa 12% na 10%. Nova, niža stopa primjenjuje se pri isplatama od 1. siječnja 2021. godine.

Koje su najvažnije izmjene Zakona o porezu na dohodak?

Što se poreza na dohodak tiče, mijenjaju se stope poreza od nesamostalnog rada. Nova stopa poreza iznosi 20% do 30.000,00 kn mjesečno, a 30% iznad 30.000,00 kn mjesečno.

Poduzetnicima i ulagačima bit će važno da je smanjena stopa poreza na dohodak od kapitala po osnovi dividendi i udjela u dobitku (npr. isplata dobiti), dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka (npr. prodaja dionica), dohodak od najma (zakupa) te dohodak od kapitala po osnovi kamata, i to s 12% na 10%.

Zajedno sa smanjenjem stope poreza na dobit, ovim će se izmjenama smanjiti porezno opterećenje za mala i srednja poduzeća.

Tu je i nova stopa poreza na drugi dohodak, dohodak od imovinskih prava, dohodak od otuđenja nekretnina i imovinskih prava i dohodak od kapitala po osnovi dodjele ili opcijske kupnje vlastitih dionica. Ona od 1. siječnja iznosi 20%, umjesto dosadašnjih 24%.

Izmjene Zakona o PDV-u: stope iste, mijenjaju se pragovi i načini obračuna

Najmanje je izmjene doživio Zakon o PDV-u: tu su dvije izmjene.

Povećava se prag za primjenu postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama s 7,5 mil. kn na 15 mil. kn. To znači da svi porezni obveznici koji u 2020. godini nisu ostvarili isporuke veće od 15 mil. kn mogu od 1. siječnja 2021. godine obračunavati i plaćati PDV na temelju naplaćenih naknada za obavljene isporuke dobara i usluga.

Druga izmjena je mogućnost obračunskog plaćanja PDV-a pri uvozu, na gotovo isti način kako je to sada uređeno. Smatra se da je PDV pri uvozu plaćen ako ga porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a iskaže kao obvezu u prijavi poreza na dodanu vrijednost (Obrazac PDV).

Što znače izmjene poreza na dobit i poreza na dohodak za poduzetnike?

Ključne za većinu ostaju izmjene poreza na dobit i poreza na dohodak koje bi mogle povećati isplativost poslovanja u Hrvatskoj. Naši izračuni pokazuju da ove izmjene poreza na dobit i poreza na dohodak mogu biti koristan vjetar u leđa upravo malim i srednjim poduzetnicima. Simulacijom dobiti prije oporezivanja u iznosu 1.000.000,00 kuna, poduzetnik u Gradu Zagrebu bi 2020. mogao isplatiti, nakon poreza na dobit, plaćanja poreza i prireza na dohodak, 755.392,00 kn.

U 2021. godini će moći isplatiti 793.800,00 kn, što iznosi 38.408,00 kn ili 5,08% više nego dosad. Razlike će, naravno, ovisiti o mogućim olakšicama te stopi prireza koja se obračunava. Možemo kreirati i simulaciju za Vaše poduzeće, za više nas kontaktirajte ovdje.

***

U šumi propisa i mjera, teško se snaći bez kvalitetnog računovodstvenog servisa, koji uvijek ima točne informacije. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Napomena: Članak je posljednji put ažuriran 17.12.2020., u skladu s aktualnim propisima na taj dan.

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.