Kada se na računu ističe napomena „Ovo nije fiskalizirani račun“?

Published by Bruno Cvitanović on

Ovo nije fiskalizirani račun

Od 01.01.2019. na snagu je stupilo više izmjena koji se tiču poreza, doprinosa i poslovne dokumentacije, koje smo naveli ovdje.  Jedna od tih izmjena tiče se i Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, prema kojem se uvode izmjene kod izdavanja dokumentacije o plaćanju. Propisano je da, ako iz bilo kojeg poslovnog razloga, obveznik fiskalizacije prije izdavanja računa izdaje dokument na kojem navodi podatke o plaćanju, na njemu mora vidno pisati „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“.

Kada je obveznik fiskalizacije obvezan istaknuti “Ovo nije fiskalizirani račun” na dokumentu?

Obveznik fiskalizacije mora istaknuti napomenu „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“ na dokumentu (ponudi, obračunu, nalogu i sl.) izdanom prije fiskaliziranog računa. Drugim riječima, prije računa koji će biti naplaćen gotovinom (novčanicama, kovanicama, karticama i dr.) i po naplati fiskaliziran.

Što kad poduzetnici daju ponude na kojima navode podatke o plaćanju prije izdavanja računa koji neće fiskalizirati?

Kad poduzetnici daju ponude i slične isprave na kojima navode podatke o plaćanju prije izdavanja računa koji neće fiskalizirati, nisu u obvezi isticati spomenutu napomenu. To se odnosi na situacije kad se naplata vrši transakcijskim putem.

Što kad poduzetnik nije siguran na koji će način naplata biti obavljena u trenutku izdavanja poslovne isprave?

Ovo je dosta važno praktično pitanje. Napomenu „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“ treba staviti i na poslovne isprave za koje se u trenutku izdavanja ne zna kako će biti naplaćene. Naravno, to se odnosi isključivo na obveznike fiskalizacije.

Što ako obveznik ne postupi prema novom propisu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom?

Prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisane su novčane kazne od 30.000,00 do 500.000,00 kn. Kaznit će se pravna osoba (obveznik fiskalizacije) ako prije izdavanja računa koji će se fiskalizirati izdaje dokument na kojemu navodi podatke o plaćanju, a na kojemu vidno ne piše napomena: „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“.

Ako vas zanima koje su razlike između izdavanja računa domaćim i inozemnim klijentima, provjerite ih ovdje.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.