Kada se na računu ističe QR kod i napomena „Ovo nije fiskalizirani račun“?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Ovo nije fiskalizirani račun

Od 1. siječnja 2021. na snagu stupa više izmjena koji se tiču poreza, doprinosa i poslovne dokumentacije, koje smo naveli ovdje.  Jedna od tih izmjena tiče se i Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, prema kojem se uvode izmjene kod izdavanja dokumentacije o plaćanju. Propisano je da, ako iz bilo kojeg poslovnog razloga, obveznik fiskalizacije prije izdavanja računa izdaje dokument na kojem navodi podatke o plaćanju, na njemu mora vidno pisati „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“.

Kada je QR kod obavezni sadržaj računa?

Od 1. siječnja 2021. godine QR kod bit će obvezan dio sadržaja računa u skladu s Zakonom o fiskalizaciji, ali samo onih računa koji će biti naplaćeni gotovinom. Osnovni je razlog uvođenja QR koda mogućnost za građane da provjere izdane račune. Provjera računa obavlja se slanjem SMS poruke ili upitom na web servis, dostupan na mrežnoj stranici Porezne uprave.

Što mora minimalno sadržavati QR kod?

Prema Pravilniku o fiskalizaciji QR kod treba minimalno sadržavati:

1. URL adresu do web stranice Porezne uprave za provjeru računa;
2. JIR ili zaštitni kod obveznika fiskalizacije;
3. datum i vrijeme izdavanja računa;
4. ukupnu svotu računa.

Kada je obveznik fiskalizacije obvezan istaknuti “Ovo nije fiskalizirani račun” na dokumentu?

Obveznik fiskalizacije mora istaknuti napomenu „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“ na dokumentu ( npr. ponudi, narudžbi i sl.) izdanom prije fiskaliziranog računa. Drugim riječima, prije računa koji će biti naplaćen gotovinom (novčanicama, kovanicama, karticama i dr.) i po naplati fiskaliziran.

Kada prateći dokument podliježe obvezi fiskalizacije?

Fiskalizacija pratećih dokumenta provodi se samo ako su ispunjena dva osnovna uvjeta:

– na pratećem dokumentu navedeni su podatci o plaćanju (izražena cijena robe ili usluga);

– isporuka robe ili usluga je započela ili je sasvim izvjesno da će do toga doći.

Ako nisu ispunjeni prethodno navedeni uvjeti, prateći dokument ne podliježe fiskalizaciji.

Što kad poduzetnici daju ponude na kojima navode podatke o plaćanju prije izdavanja računa koji neće fiskalizirati?

Poduzetnici nisu obavezni fiskalizirati prateće dokumente ako izdaju račune koji se neće naplatiti sredstvima koja se smatraju prometom gotovine (novčanicama, kovanicama, karticama). To se odnosi na situacije kad se naplata vrši isključivo transakcijskim putem.

U kojem trenutku je potrebno odraditi postupak fiskalizacije pratećih dokumenata?

Fiskalizaciju pratećih dokumenata provodi se u trenutku izdavanja takvog pratećeg dokumenta. Nakon provedenog postupka fiskalizacije pratećeg dokumenta (ponude) obveznik fiskalizacije u trenutku izdavanja računa na temelj pratećeg dokumenta provodi postupak fiskalizacije izdavanja računa.

Trebaju li online trgovine fiskalizirati potvrde o narudžbi?

Kod prodaje proizvoda ili usluga putem online trgovina (npr. kada kupac odabere proizvod i stavi ga u košaricu te plati karticom) postoji izvjesnost o isporuci proizvoda.

Ako obveznik fiskalizacije izdaje narudžbu na kojoj su navedeni podatci o plaćanju i napomena „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“, takvu je ponudu potrebno fiskalizirati.

Što kad poduzetnik nije siguran na koji će način naplata biti obavljena u trenutku izdavanja poslovne isprave?

Ovo je dosta važno praktično pitanje. Napomenu „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“ treba staviti i na poslovne isprave za koje se u trenutku izdavanja ne zna kako će biti naplaćene. Naravno, to se odnosi isključivo na obveznike fiskalizacije.

Što ako obveznik ne postupi prema novom propisu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom?

Prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisane su novčane kazne od 30.000,00 do 500.000,00 kn. Kaznit će se pravna osoba (obveznik fiskalizacije) ako, prije izdavanja računa koji će se fiskalizirati, izdaje dokument na kojemu navodi podatke o plaćanju, a na kojemu vidno ne piše napomena: „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“.

Ako vas zanima koje su razlike između izdavanja računa domaćim i inozemnim klijentima, provjerite ih ovdje.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.