Propisan je novi, povećani iznos minimalne plaće za 2021. godinu

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Minimalna plaća u 2021. godini

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 29. listopada 2020. godine donesena je uredba kojom se propisuje nova minimalna plaća za 2021. godinu. Što to znači za vaše poslovanje?

Minimalna plaća za 2021. godinu

Za 2021. godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 4.250,00 kuna, a odnosi se na puno radno vrijeme. To znači da je minimalna bruto plaća narasla za 187,49 kn u odnosu na 2020. godinu. Treba napomenuti da se bruto plaća u zadnjih pet godina povećala za 1.130,00 kn, odnosno otprilike za četvrtinu ukupnog iznosa.

Nova minimalna plaća za 2021. godinu počinje se obračunavati za mjesec siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači 2021. Pritom će neto iznos, neovisno o obračunatom prirezu i mogućoj poreznoj olakšici, iznositi 3.400,00 kuna. To je tako jer osnovni neoporezivi odbitak ostaje na razini od 4.000,00 kuna.

Valja napomenuti i kako određeni sektori mogu imati vlastite, kolektivno ugovorene minimalne bruto plaće. One ne mogu biti niže od propisane minimalne bruto plaće na razini države. Primjer je kolektivni ugovor za zaposlene u graditeljstvu, gdje je minimalna plaća značajno viša od zakonom propisane. Nadalje, direktori trgovačkih društava zaposleni u društvima imaju vlastiti, viši propisani iznos minimalne plaće.

Što ne ulazi u minimalnu bruto plaću radnika?

U navedeni iznos minimalne plaće ne ulaze neoporezivi primici radnika. To mogu biti božićnice ili nagrade za radni rezultat, dar za dijete, naknada za troškove prijevoza, dnevnice, trošak prehrane i smještaja, otpremnine i drugi propisani neoporezivi primici. Na te primitke, do neoporezivog iznosa, ne plaćaju se niti doprinosi.

Na navedeni iznos minimalne bruto plaće plaća se i doprinos za zdravstveno osiguranje od 16,5%, što iznosi dodatnih 701,25 kuna. Ukupni trošak za iznos minimalne plaće tako iznosi 4.951,25 kuna. Poslodavci mogu kod zapošljavanja mlađih od 30 godina ili promjenom ugovora o radu s određenog na neodređeno vrijeme za mlađe od 30 godina koristiti olakšicu kojom su oslobođeni plaćanja doprinosa na plaću. Trenutno je jedini doprinos na plaću onaj za zdravstveno osiguranje.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.