Ako otvarate ili ste nedavno otvorili poduzeće, morate pročitati ovih 5 članaka

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Otvaranje poduzeća

Nedavno ste se odlučili za otvaranje poduzeća, ili namjeravate ući u poduzetničke vode? Onda sigurno nemate mnogo vremena dok tražite prve klijente, uređujete prostor ili usavršavate svoj proizvod i usluge. Zato smo za vas pripremili 5 članaka vezanih za otvaranje poduzeća koji vam mogu pomoći u prvih nekoliko tjedana ili mjeseci da što manje vremena provedete istražujući zakone i propise, a što više zarađujući od svog rada.

O minimalnoj plaći direktora

Već nakon prvog mjeseca poslovanja, kao direktor d.o.o.-a ili j.d.o.o.-a trebate isplatiti plaću. U Hrvatskoj je propisana minimalna plaća direktora, koja u 2024. iznosi 1.014,00 eura mjesečno u bruto iznosu.

Ako direktor nije zaposlen u poduzeću ni kod nekog drugog poslodavca, Porezna uprava će za svaki mjesec obračunati razliku u doprinosima do iznosa navedene bruto plaće.

Direktori građevinskih tvrtki trebaju obratiti pažnju o propisanim minimalnim plaćama prema složenosti obavljenog posla. Potonji su definirani tarifnim stavovima unutar Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

Otvaranje poduzeća i upis e-mail adrese

Sva novootvorena trgovačka društva (bez obzira na to jesu li d.o.o. i j.d.o.o.) obvezna su u roku od 3 mjeseca od osnivanja podnijeti zahtjev za upis barem jedne adrese elektroničke pošte. To mogu napraviti putem propisanog obrasca.

Zahtjev se dostavlja nadležnom sudskom registru, preporučenom poštanskom pošiljkom s povratnicom. Više pročitajte ovdje.

Upis u e-Komunikacije

Sve pravne osobe, a tako i poduzeća, obvezne su zatražiti pristup informacijskom sustavu e-Komunikacije sa sudovima. To je sustav elektroničke komunikacije sa sudionicima u sudskim postupcima, koji omogućuje elektroničko podnošenje podnesaka sudovima, zaprimanje sudskih pismena te udaljeni uvid u sudske predmete.

Pravne osobe koje se ne prijave u propisanom roku, riskiraju istek rokova u sudskim postupcima ili nepravovremeno informiranje o statusu određenog sudskog postupka. Pročitajte više ovdje.

Kako isplatiti dobit i kako se ona oporezuje?

Ako ste poslovali s dobiti, na bruto iznos obračunava se 10% poreza na dobit. No, prilikom isplate te dobiti vlasniku potrebno je platiti i porez na dohodak. Visina poreza na dohodak od kapitala od 2024. iznosi jedinstvenih 12 posto. Moguće je isplatiti i predujam dobiti. On se oporezuje na jednak način kao i isplata zadržane dobiti. Više o tome ovdje.

Pozajmice: kako možete pozajmiti poduzeću, a kako od njega

Nakon otvaranja poduzeća, vlasnik može posuditi novac poduzeću potreban za početna ulaganja u opremu, alate i imovinu. Na zajam poduzeću (pozajmice direktora) nije potrebno obračunati kamate, tako da su ovi zajmovi neoporezivi. S druge strane, kod svakog zajma poduzeća drugoj fizičkoj osobi treba napraviti ugovor o zajmu u kojem je definiran iznos, kamate i rok povrata glavnice. Detaljnije o tome u ovom članku.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Napomena: Članak je posljednji put ažuriran 26.2.2024., u skladu s aktualnim propisima na taj dan.

Ubrojite i druge, podijelite članak: