Koje su bile najvažnije teme u 2020., i što očekujemo u narednoj godini?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Najvažnije računovodstvene teme u 2020. godini

Protekla godina bila je jedna od najstresnijih i najizazovnijih godina za domaće poduzetnike još od završetka rata. No, upravo najčitaniji članci na našem blogu svjedoče o neslomljivom poduzetničkom duhu i snalažljivosti, koja uvijek traži kako doskočiti poteškoćama. Premda su naše čitatelje zanimali i tekstovi o potporama i pomoći tijekom koronakrize, daleko su vas više zanimale teme o pokretanju posla. Pogledajmo, dakle, koje su to najvažnije računovodstvene teme u 2020. godini te našu prognozu za novu godinu!

Poticaji za samozapošljavanje

Hit-tema i dalje je samozapošljavanje. Naime, poduzetnički počeci nisu uvijek lagani: brige oko papirologije, pronalaska klijenata, održavanja likvidnosti i drugih novih zadaća poznate su svakome tko je pokretao vlastiti posao. Zato treba iskoristiti svaku priliku da olakšate tu tranziciju. Jedna takva prilika jesu poticaji za samozapošljavanje koje pruža Hrvatski zavod za zapošljavanje. Više o njima pronađite ovdje.

Nova, viša minimalna plaća direktora

Prema odredbama Zakona o doprinosima, 1. siječnja 2021. mijenja se minimalna plaća direktora (zaposlenog člana uprave). Ona ne može biti niža od 5.967,65 kn mjesečno u bruto iznosu. To je povećanje za 285,35 kn u odnosu na 2020. godinu, kad je minimalna plaća direktora iznosila 5.682,30 kn. Rast minimalne plaće direktora, dakle, iznosi oko 5%. Detalje saznajte ovdje.

Godišnji odmor – kako se računa i koje su obveze poslodavca?

Vječno relevantna tema! Pravo na godišnji odmor proizlazi iz Ustava Republike Hrvatske prema kojoj svaki zaposlenik ima pravo na tjedni odmor i plaćeni godišnji odmor. Godišnji odmor definiran je kao pravo radnika i obveza poslodavca čija je svrha obnavljanje radnikovih sposobnosti potrebnih za siguran i uspješan rad. Saznajte kako ga izračunati te o čemu kao poslodavac morate voditi računa na ovoj poveznici.

Kako otvoriti d.o.o. ili j.d.o.o.?

Odnedavno moguće je brže, jeftinije i jednostavnije otvoriti d.o.o. i j.d.o.o. online, stoga, ako želite uštedjeti vrijeme i novac, svakako pogledajte naš vodič o online otvaranju novog poduzeća. U našem kratkom vodiču za tradicionalni postupak i otvaranje d.o.o.-a ili j.d.o.o.-a, dajemo pregled postupka i troškova koji Vas očekuju. Moći ćete saznati koje su institucije uključene u određenom koraku te koja je dokumentacija potrebna.

Što je bjanko zadužnica i kako se koristi?

Često pitanje, posebice kod korištenja mjera kao što je potpora za samozapošljavanje, jest što je bjanko zadužnica i čemu služi. Najjednostavnije, zadužnica je pisana isprava koja služi kao instrument osiguranja plaćanja. Korištenje zadužnice za cilj ima izvansudsko namirenje tražbine vjerovnika. Naša je preporuka da budete sigurni kako ste bjanko zadužnicu, po isteku mjere samozapošljavanja ili druge mjere, dobili natrag. Više o njoj saznajte ovdje.

Što nam govore najvažnije računovodstvene teme u 2020.?

Vidljivo je da su ove najvažnije računovodstvene teme u 2020. po čitanosti bile mahom vezane uz kretanje u poduzetničke vode. Premda se dio poduzetnika našao u poteškoćama, dio njih je već odlučio započeti iznova, nerijetko u drugoj branši. Ostali su po prvi puta otvorili poduzeće, ili su otvorili još jedno, diverzificirajući rizik.

Oporavkom najranjivijih dijelova gospodarstva u 2021., koji možda neće biti brz, očekujemo da će interes za ove teme i dalje rasti. Nadamo se da će to značiti i mnogo novih malih poduzetnika, kao kralježnice gospodarstva i društva općenito. Naša je želja kroz blog educirati što veći broj upravo malih poduzetnika, ali i potaknuti i ohrabriti što veći krug ljudi za poduzetništvo.

Na koncu, interes za ove teme govori nam i da ste odabrali upravo Brojeve kao ažuran i vjerodostojan izvor informacija za svoje poslovanje. Ne ustručavajte nam se javiti za suradnju!

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.