Online otvaranje novog poduzeća: kakva je procedura i koliki su troškovi?

Published by Bruno Cvitanović on

Online otvaranje tvrtke

Odnedavno je i u Hrvatskoj omogućeno online otvaranje novog poduzeća! Saznajte koje revolucionarne promjene stižu te koliko vremena i novca možete uštedjeti. Ako i dalje želite otvoriti trgovačko društvo po redovnom, skupljem postupku, možete pronaći više informacija ovdje.

Online postupak otvaranja d.o.o.-a i j.d.o.o.-a

1. Da bi započeli postupak otvaranja d.o.o.-a i j.d.o.o.-a, prvo je potrebno odrediti naziv tj. tvrtku pod kojim će društvo poslovati. Je li željeno ime slobodno možete provjeriti putem web stranice Sudskog registra.

Ograničenja i pravila oko izbora imena trgovačkog društva možete provjeriti na web stranicama Središnjeg državnog portala. 

Minimalni temeljni kapital od 20.000,00 kn za d.o.o. i 10,00 kn za j.d.o.o. jedna je od glavnih razlika kod ta dva oblika društva.

Kod osnivanja d.o.o. obvezno je uplatiti barem 5.000,00 kn dok se preostali iznos temeljnog kapitala mora uplatiti u roku godine dana. 

Usporedba troškova: uobičajeno i online otvaranje poduzeća

2. Nakon što ste odredili naziv tvrtke potrebno je pristupiti web stranici START – elektroničko pokretanje poslovanja. 

Glavna je prednost otvaranja trgovačkog društva putem usluge START mogućnost da se svih sedam obaveznih koraka naprave elektronički na jednom mjestu. Na taj način, postupak otvaranja trgovačkog društva traje dva do tri dana. Treba napomenuti da ukupan trošak otvaranja društava s ograničenom odgovornošću putem usluge START iznosi 200,00 kuna + iznos temeljnog kapitala. Trošak online otvaranja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću je 30,00 kuna + iznos temeljnog kapitala. U odnosu na klasični način otvaranja trgovačkog društva putem javnog bilježnika, ušteda iznosi oko 4.000 kn za d.o.o., ili oko 1.000 kn za j.d.o.o.  

3. Elektroničkoj usluzi START moguće je pristupiti sa vjerodajnicom tj. certifikatom sigurnosne razine 4. Takvu razinu sigurnosti imaju elektronička osobna iskaznica (eOI) i FINA-in certifikat (koji se koristi za usluge E-porezna, E-mirovinsko, E-zdravstveno i sl.). 

Online otvaranje poduzeća: što sve možemo obaviti na daljinu?

Putem elektroničke usluge START na jednom mjestu moguće je pokrenuti poslovanje trgovačkog društva na daljinu unutar nekoliko dana i sa jednim elektroničkim postupkom obaviti:

a) Upisati društvo u sudski registar;

b) Upisati društvo u registar poslovnih subjekata (Državni zavod za statistiku);

c) Elektronički izvršiti plaćanje temeljnog kapitala i pristojbi;

d) Predati zahtjev za otvaranje transakcijskog računa kod poslovnih banka (opcionalno);

e) Upisati se u registar obveznika PDV-a i/ili dodjele PDV ID broja putem Porezne uprave (opcionalno);

f) Registrirati se u sustav Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (opcionalno).

Možete li mi vi pomoći?

Na web stranicama elektroničke usluge START moguće je pronaći korisničke upute za cijeli postupak registracije trgovačkog društva. Ujedno, na YouTube kanalu FINA-e nalazi se i video s uputama.  

Postupak otvaranja trgovačkog društva (d.o.o. ili j.d.o.o.) možemo već danas odraditi za vas. Sve što je potrebno jest da ponesete svoju elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) s važećim PIN-om ili FINA-in certifikat. Usluga savjetovanja kod otvaranja trgovačkog društva za naše buduće klijente je besplatna, dok je svi ostali mogu ugovoriti po cijeni od 720.00 kn + PDV. Kontaktirajte nas što prije i iskoračite u poduzetništvo uz pouzdanog partnera!

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.