Koje su najvažnije porezne novosti za direktore u 2023. godini?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Porezne novosti za direktore u 2023. godini

Godina obilježena velikim promjenama, poput kraja korištenja kune i povišene inflacije, napokon je iza nas. Sad se treba pripremiti za novu godinu prepunu izazova. Zato donosimo porezne novosti za direktore u 2023. godini: pregled ključnih promjena koje će utjecati na vaše poslovanje te savjete kako ih možete okrenuti u svoju korist!

Prelazak na novu valutu

Od 1. siječnja 2023. prešli smo na novu valutu, s više ili manje poteškoća. To znači i eliminaciju valutnog rizika s brojnim trgovinskim partnerima te jednostavnije i jeftinije plaćanje unutar eurozone. Početkom siječnja isplaćuju se i prve plaće u eurima, a jednako tako i prve fakture. Ne zaboravite: obveza dvojnog iskazivanja cijena još je na snazi!

Nova minimalna plaća za 2023. godinu

Za ovu godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 700 eura, a odnosi se na puno radno vrijeme. Nova minimalna plaća počinje se obračunavati za mjesec siječanj, a uobičajeno će se isplaćivati u veljači 2023. O iznimkama, neto iznosima u različitim situacijama te neoporezivim odbicima potražite više ovdje.

Nova minimalna plaća za zaposlene članove uprave i direktore

Od 1. siječnja 2023. promijenila se i minimalna bruto plaća zaposlenog člana uprave. Ne može biti niža od 888,67 eura ili 6.695,65 kn mjesečno u bruto iznosu. Ako je direktor zaposlen na nepuno radno vrijeme, treba platiti razliku između obračunatih doprinosa i doprinosa prema minimalnoj mjesečnoj osnovici. Više o tome, i drugim detaljima direktorskog minimalca možete saznati više ovdje.

Izmjene Kolektivnog ugovora u graditeljstvu

Značajna djelatnost u nas, posebno posljednjih godina, od kraja 2022. ima novi Kolektivni ugovor koji pobliže regulira prava i obveze poslodavaca. Ove izmjene primjenjuju se na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti – NKD 2007. Više o tome čitajte ovdje.

Povećanje neoporezivih primitaka

Od zadnjeg kvartala 2022., iznosi neoporezivih primitaka doživjeli su veliko usklađivanje s povećanim troškovima života. Povećani su sljedeći neoporezivi primici: prigodne nagrade (božićnice ili uskrsnice), nagrade za radne rezultate, trošak prehrane, iznos dara za dijete, naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe (poznate kune po kilometru) i otpremnine prilikom odlaska u mirovinu. Želite iskoristiti ove promjene? Za to, kliknite ovdje.

Kako pratiti ostale porezne novosti za direktore u 2023. godini?

Izvjesno je da će tijekom godine biti novih i važnih izmjena zakona i propisa. Kako biste mogli pratiti sve porezne novosti za direktore u 2023. godini, preporučujemo da se prijavite na naš newsletter. Preko njega, redovno ćemo vas obavještavati o svim novitetima koji utječu na vaše poslovanje. Time ćemo mi brinuti o tome umjesto vas i olakšati vam svakodnevni život. Isplati se, zar ne?

***

U šumi propisa i mjera, teško se snaći bez kvalitetnog računovodstvenog servisa, koji uvijek ima točne informacije. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.