Propisan je novi, povećani iznos minimalne plaće za 2020. godinu

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Minimalna plaća za 2020. godinu

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 31. listopada 2019. godine donesena je uredba kojom se propisuje nova minimalna plaća za 2020. godinu. Što to znači za vaše poslovanje?

Minimalna plaća za 2020. godinu

Za 2020. godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 4.062,51 kuna, a odnosi se na puno radno vrijeme. To znači da je minimalna bruto plaća narasla za 312,51 kn u odnosu na 2019. godinu. Treba napomenuti da se bruto plaća u zadnjih četiri godine povećala za 942,51 kn, odnosno otprilike za četvrtinu ukupnog iznosa.

Nova minimalna plaća za 2020. godinu počinje se obračunavati za mjesec siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači 2020.

Valja napomenuti i kako određeni sektori mogu imati vlastite, kolektivno ugovorene minimalne bruto plaće. One ne mogu biti niže od propisane minimalne bruto plaće na razini države. Primjer je kolektivni ugovor za zaposlene u graditeljstvu, gdje je minimalna plaća značajno viša od zakonom propisane. Nadalje, direktori trgovačkih društava zaposleni u društvima imaju vlastiti, viši propisani iznos minimalne plaće.

U navedeni iznos minimalne plaće ne ulaze neoporezivi primici radnika. To mogu biti božićnice ili nagrade za radni rezultat, dar za dijete, naknada za troškove prijevoza, dnevnice, trošak prehrane i smještaja, otpremnine i drugi propisani neoporezivi primici. Na te primitke, do neoporezivog iznosa, ne plaćaju se niti doprinosi.

Nema više umanjenja osnovice za obračun doprinosa za nove radnike

Zakon o minimalnoj plaći od 1. siječnja 2019. godine propisuje da se olakšica za smanjenje doprinosa primjenjuje samo za zatečene radnike. Za radnike koji će se zaposliti tijekom 2020. godine olakšica za smanjenje mjesečne osnovice za obračun doprinosa ne može se više primjenjivati.

Radnici koji su stekli pravo na olakšicu u 2019. godini (nakon 12 mjeseci rada), moći će koristiti smanjenje osnovice za obračun doprinosa za 25% još samo u 2020. godini. 

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.