Kad možete odbiti PDV za nabavku ili održavanje osobnih automobila?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Još početkom 2018. godine nastupile su promjene kojima je bilo moguće dijelom odbiti PDV na osobna vozila. Naime, dotad je bilo moguće odbiti PDV samo na gospodarska vozila (N1 vozila), novim poreznim tretmanom osobnih vozila to se izmijenilo. Time su se, jasno, smanjili i troškovi njihove nabave i korištenja.

Otkad je i u kojem iznosu moguće odbiti PDV na osobna vozila?

Od 1.1.2018., sukladno izmjenama Zakona o PDV-u, moguće je odbiti 50% pretporeza za kupovinu ili najam osobnih automobila. Nadalje, moguće je odbiti 50% pretporeza i za sve troškove povezane s kupljenim ili iznajmljenim automobilom. To su, primjerice, troškovi goriva, automobilskog osiguranja, servisiranja vozila i registracije.

Iznimno je dopušten odbitak pretporeza u cijelosti ako je riječ o osobnim automobilima koja služe za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju. U tim je slučajevima osobni automobil, primjećujete, osnovno sredstvo obavljanja djelatnosti, stoga i postoji drukčiji porezni tretman.

Može li se odbiti PDV na osobna vozila vrijednosti iznad 53.089,12 eura?

Od 1. siječnja 2019. dopušten je odbitak 50% pretporeza za nabavu osobnih vozila neovisno o njihovoj vrijednosti. Izmjenama zakona o PDV-u može se odbiti 50 % pretporeza i na vozila vrijednosti preko 53.089,12 eura, što prije nije bio slučaj.

A ako je vozilo nabavljeno preko operativnog leasinga?

Korisnici operativnog leasinga također imaju pravo odbitka odbiti 50 % pretporeza. Ujedno, mogu odbiti i 50% pretporeza za sve troškove povezane s osobnim vozilom, baš kao i pravne osobe koje su ga nabavile financijskim leasingom.

Može li se PDV odbiti kod korištenja osobnog vozila poduzeća za privatne potrebe?

Za detaljne informacije o poreznom tretmanu korištenja automobila za privatne potrebe, provjerite naš članak o obračunu plaće u naravi.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Napomena: Članak je posljednji put ažuriran 3.3.2023., u skladu s aktualnim propisima na taj dan.

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.