Vozila kod kojih se može priznati 100% PDV-a: Teretna N1 vozila

Published by Bruno Cvitanović on

Prema važećem Zakonu od PDV-u moguće je priznati 100% PDV-a, odnosno odbiti pretporez za nabavku teretnih N1 vozila koja su razvrstana u tarifnu oznaku 8703 Carinske tarife. Premda se PDV plaća pri kupnji, njegov je puni iznos moguće odbiti pri izračunu obveze poreza na dodanu vrijednost. Ujedno, ova vozila nisu predmet oporezivanja prema posebnom propisu o posebnom porezu na motorna vozila (PPMV).

Koji je glavni uvjet za priznavanje PDV-a na N1 vozila?

Za priznavanje pretporeza kod nabave odnosno kod korištenja vozilima valja provjeriti je li ono predmet oporezivanja PPMV-om. Ako nije predmet oporezivanja PPMV-om, tada je moguće priznati PDV u punom iznosu (100%).

Ako je potrebno, Carinska uprava nudi i mogućnost izračuna PPMV-a za vozilo preko vlastitog informativnog kalkulatora. Ovdje ćete trebati znati i tarifnu oznaku ukoliko se radi o teretnom vozilu.

Može li se PDV priznati za vozila registrirana prije uvođenja posebnog poreza na motorna vozila?

Kod teretnih N1 vozila nabavljenih prije uvođenja posebnog poreza na motorna vozila, ali i kod preprodaje već registriranih motornih vozila kategorije N1, za određivanje oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila potrebno je kontaktirati Carinsku upravu. Carinsku upravu možete kontaktirati preko podataka na njihovoj web stranici.

Što se događa ukoliko se “teretno” N1 vozilo prenamijeni?

Ako dođe do prenamjene vozila kategorije N1 u motorno vozilo koje je predmet oporezivanja PPMV-om, dolazi i do promjene poreznog statusa vozila. To znači da više ne postoji pravo na priznavanje PDV-a za dobra i usluge koje su vezane za korištenje vozila. Potrebno je i ispraviti odbijeni PDV prenamijenjenog vozila.

Za mogućnosti priznavanja PDV-a kod osobnih vozila, saznajte više informacija pregledom članka koji obrađuje porezne izmjene na snazi od 1.1.2018. Napominjemo kako je najbolje kontaktirati računovodstvo za točnu informaciju o tome koje je troškove nabavke i korištenja N1 vozila moguće priznati u određenom trenutku.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.