Moj prvi inozemni klijent: na što trebam pripaziti kod izdavanja računa?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Ugovorili ste prvi inozemni posao? Čestitamo! No, nakon što izvršite dogovorenu uslugu ili isporučite proizvod, Vaš prvi inozemni klijent treba dobiti i račun koji sadrži određene posebne stavke, koje nisu dio računa koji uobičajeno izdajete pravnim ili fizičkim osobama u tuzemstvu.

Inozemni klijent unutar EU

Ukoliko je naše društvo ili obrt u sustavu poreza na dodanu vrijednost, prvo je potrebno da naše društvo ili obrt ima valjan PDV ID broj (izdaje se nakon popunjavanja P-PDV obrasca i predaje našem referentu u poreznoj upravi).

Prije izdavanja prvog računa inozemnom klijentu potrebno je provjeriti je li klijent iz države članice Europske unije ili je iz „trećih zemalja“. Ukoliko je klijent također iz države članice Europske unije, potrebno je utvrditi njegov PDV ID broj i provjeriti ga putem sustava VIES.

Nakon što smo utvrdili da inozemni klijent ima valjan PDV ID broj, potrebno je na računu navesti sljedeće napomene:

-Isporuke usluga u EU: Ne podliježe oporezivanju prema čl. 17. st. 1 Zakona o PDV-u. Prijenos porezne obaveze – reverse charge.

-Izvoz dobara u EU: – Isporuka je oslobođena PDV-a sukladno čl. 41. st. 1. t. a. Zakona o PDV-u.

Inozemni klijent izvan EU

Ukoliko je naš klijent iz trećih zemalja (zemlje koje nisu članice EU), onda je potrebno samo pribaviti njegov porezni broj putem kojeg možemo nedvojbeno dokazati da se radi o pravnoj osobi te da po toj osnovi imamo pravo izdati račun bez obračuna PDV-a. Naravno, na računu je potrebno navesti i naziv klijenta i njegovu adresu.

Kod izdavanja računa klijentima iz trećih zemalja potrebno je na računu navesti sljedeće napomene:

-Isporuke usluga u treće zemlje: Ne podliježe oporezivanju prema čl. 17. st. 1 Zakona o PDV-u. Prijenos porezne obaveze – reverse charge.

-Izvoz dobara u treće zemlje: Isporuka je oslobođena PDV-a sukladno čl. 45 st. 1. Zakona o PDV-u i čl. 108 st. 1. Pravilnika o PDV-u.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.