Kako jednostavno i pravilno izdati e-račun?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

E-račun

E-račun je od 1. srpnja 2019. ušao na velika vrata u naše poslovanje. Naime, e-račun je postao obveza svim izdavateljima računa koji javnim i sektorskim naručiteljima isporučuju robe i usluge koje su proizišle iz postupaka nabave. U našem vodiču pronađite tko su javni i sektorski naručitelji, kako ispravno slati i primati e-račun, koju programsku podršku koristiti i slično.

Tko su sve javni i sektorski naručitelji?

U javne naručitelje spadaju: državna tijela Republike Hrvatske, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i tijela javnog prava.

Javni sektorski naručitelji su javni naručitelji koji obavljaju jednu od sektorskih djelatnosti. To su, primjerice:

  • plin i toplinska energija
  • električna energija,
  • vodno gospodarstvo
  • usluge prijevoza
  • zračne, morske i riječne luke
  • poštanske usluge
  • vađenje nafte i plina
  • istraživanje ili vađenje ugljena ili drugih krutih goriva.

U Sektorske naručitelje pripadaju trgovačka društva u kojima javni naručitelj ima ili može imati, izravno ili neizravno, prevladavajući utjecaj na temelju svojeg vlasništva.

Postoji li popis svih obveznika koji moraju zaprimati samo e-račune?

Pravilnikom o popisu obveznika javne nabave definirani su svi obveznici koji od 1. srpnja 2019. moraju zaprimati samo e-račune od dobavljača. Nadalje, na web stranici Središnjeg državnog portala može se pronaći popis svih javnih naručitelja.

Odnosi li se obveza izdavanja e-računa i na nabave male vrijednosti?

Da. Prema Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi obveza izdavanja e-računa odnosi se na sve nabave neovisno o njezinoj vrijednosti.

Mogu li se elektronički računi slati putem elektroničke pošte u npr. PDF datoteci?

Osnovni uvjet da Elektronički račun bude u skladu sa Zakonom o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi je da bude izrađen u skladu s normom koji propisuje Direktiva 2014/55/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. godine. Da bi se zadovoljila norma koja propisuje Direktiva 2014/55/EU, elektroničke račune nije moguće slati u PDF datoteci putem e-maila.

Kako bi se e-račun pravilno poslao ili zaprimio, krajnji korisnik treba poslati e-račun putem informacijskog posrednika.

Moram li imati poseban softver ili program kako bih mogao slati e-račun?

Većina informacijskih posrednika podržava slanje e-računa putem računovodstvenih programa te se za pojedinu podršku treba raspitati kod njih. Ako nemate računovodstveni program za izdavanje e-računa, njega je moguće napraviti i poslati putem sučelja web portala informacijskog posrednika.

Postoji li popis informacijskih posrednika?

Popis Informacijskih posrednika može se pronaći na web stranici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

S danom posljednjeg ažuriranja ovog članka* na popisu se nalaze sljedeći informacijski posrednici:
1. FINANCIJSKA AGENCIJA (FINA) – slanje i zaprimanje e-računa
2. HRVATSKA POŠTA (HP) – slanje i zaprimanje e-računa
3. Hrvatski telekom (HT) – slanje i zaprimanje e-računa
4. mSTART d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa
5. ELEKTRONIČKI RAČUNI d.o.o. (Moj eRačun) – slanje i zaprimanje e-računa
6. Megatrend Redok d.o.o. (OMNIZON) – slanje i zaprimanje e-računa
7. Hitra produkcija dokumenata d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa
8. EDITEL ADRIA d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa
9. POS d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa
10. OPTIM IT d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa
11. DB informatika d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa
12. PONDI d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa
13. IE Računi d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa
14. C LAB d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa
15. Lumen Spei d.o.o. – slanje i zaprimanje e-računa

Koliko košta slanje e-računa?

Izdavatelji e-računa koji imaju mali broj računa u jednoj godini prema državnim/javnim tijelima, za izdavanje i zaprimanje e-računa mogu, primjerice, koristiti aplikaciju SUPER jednog od ponuđenih posrednika. U trenutku zadnjeg ažuriranja članka, bez naknade se može slati do 10 e-računa mjesečno. To odgovara većini malih i srednjih poduzetnika.

Što je potrebno da mogu izdati e-račun?

Ako koristite aplikaciju SUPER, najprije se potrebno registrirati. Popunite registracijski obrazac. Na vaš će e-mail potom stići dokument koji je potrebno potpisati i ovjeriti te skenirati i poslati natrag. Nakon što to učinite, u roku jednog do dva radna dana dobit ćete obavijest o prihvaćanju prijave te ćete moći početi slati e-račune.

Kako se šalje e-račun?

Ulogirajte se u administracijsko sučelje i popunite podatke za račun. Potom provjerite i odaberite opciju slanja. E-račun se, naime, ne šalje samostalno, već kupac preko informacijskog posrednika dobiva obavijest o primljenom računu. Sustav poput SUPER-a može samostalno generirati e-račun na temelju podataka koje unesete.

O čemu moram voditi računa kod slanja e-računa?

Provjerite jeste li unijeli podatke o Vašem pravnom subjektu kroz vaš sustav. U ovom primjeru, podaci se unose preko administracijskog sučelja, unosom postavki za račune. Nakon slanja računa, dobro je preuzeti e-račun u izvornom (.xml) i .pdf formatu, za evidenciju.

Kako arhivirati e-račune?

Elektronički računi moraju se čuvati u izvornom elektroničkom obliku. Svaki korisnik samostalno odlučuje kome će povjeriti uslugu elektroničke arhive ili će ju izgraditi u internom okruženju. Nema nikakve zakonske obveze oko toga s kim koji korisnik ugovora uslugu elektroničkog arhiviranja.

Je li moguće poslati priloge uz e-račune?

Uz e-račun se mogu dodavati prilozi, u bilo kojem formatu. Veličina priloga nije ograničena.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

*Posljednje ažuriranje članka: 3. svibnja 2022.

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.