Za direktore: najbitnije porezne novosti koje morate znati u 2018. godini

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Donosimo tri ključne porezne novosti u svijetu malih i srednjih poduzeća koje su stupile na snagu s novom godinom.

1) Nova minimalna plaća za 2018.

Za 2018. godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 3.439,80 kuna, a odnosi se na puno radno vrijeme.

Nova minimalna plaća počinje se obračunavati za mjesec siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači 2018. Postoji mogućnost umanjenja osnovice za obračun doprinosa, o čemu možete više saznati ovdje.

2) Nova minimalna plaća za zaposlenike članove uprave i direktore.

01.01.2018. došlo je do promjene minimalne bruto plaće zaposlenog člana uprave i ona ne može biti niža od 5.213,00 kn bruto za puno radno vrijeme. Članovi uprave mogu se zaposliti i na nepuno radno vrijeme, u tom se slučaju plaća utvrđuje razmjerno radnom vremenu.

3) Mogućnost priznavanja PDV-a za osobna vozila od 01.01.2018.

Prema izmjenama Zakona o PDV-u od 01.01.2018. moguće je odbiti 50% pretporeza za kupovinu ili najam osobnih automobila. Moguće je i odbiti 50% pretporeza za sve troškove povezane s kupljenim ili iznajmljenim automobilom (troškovi benzina, servisa i registracije). Pogledajte više o isplativosti korištenja službenog vozila.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.