Za direktore: je li isplativije koristiti privatno ili poslovno vozilo za sve prilike?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Ako imate pitanja oko toga kada se može koristiti poslovno vozilo ili u vezi obračuna putnih troškova, niste jedini. Ukratko ćemo pojasniti koja su osnovna pravila i računice za tri najčešća slučaja za koja dobivamo upite.

Privatno vozilo u poslovne svrhe

Kod korištenja privatnog vozila u poslovne svrhe dopušteno je priznavanje troškova do 2 kn po kilometru. Treba napomenuti da su u tu naknadu uključeni svi troškovi automobila: benzin, servis (održavanje automobila) i sl. Uz to je potrebno voditi evidenciju loko vožnje za sve udaljenosti manje od 30 km (u jednom smjeru) od ureda poduzeća ili prebivališta radnika (ako radnik putuje u poslovne svrhe iz vlastitog doma, tj. ne putuje iz sjedišta/ureda poduzeća).

Ukoliko je mjesto putovanja (u jednom smjeru) udaljenije od 30 km, potrebno je obračunati troškove korištenja privatnog automobila za poslovne svrhe ispunjavanjem putnog naloga. Treba naglasiti da se priznaju samo troškovi nastali iz sjedišta/ureda poduzeća do mjesta sastanaka i natrag. Odnosno, troškovi putovanja radnika na posao (do ureda/sjedišta poduzeća) i povratno nisu priznati. Troškovi korištenja privatnog vozila u poslovne svrhe priznaju se samo za zaposlenike koji su u radnom odnosu. Dakle, ako direktor određenog poduzeće nije u radnom odnosu, ne može priznavati troškove od 2 kn po kilometru.

Korištenje poslovnog vozila za poslovne svrhe

Kod kupnje vozila na poduzeće te kad se osobno vozilo evidentira u imovini poduzeća moguće je priznati sve troškove vozila koji nastaju uz njegovo korištenje. Svi troškovi vozila (benzin, servis i sl.) priznaju se kao porezno priznati trošak u 70% iznosa (od 1.1.2018. 50%). Vozilo se smije koristiti samo za putovanja od sjedišta/ureda poduzeća do mjesta sastanka i povratno. Potrebno je voditi evidenciju korištenja vozila ukoliko se radi o udaljenostima manjim od 30 km. Ako je krajnje odredište udaljenije od 30 km (u jednom smjeru), potrebno je obračunati troškove korištenja službenog automobila ispunjavanjem putnog naloga.

Poduzeće koje ima u vlasništvu poslovno vozilo trebalo bi imati barem jednog zaposlenika u radnom odnosu kako bi se mogli priznavati nastali putni troškovi.

Poslovno vozilo u privatne svrhe

Ukoliko se poduzeće odluči o obračunavanju plaće u naravi za službeno vozilo, tada su svi troškovi vozila porezno priznati 100%. Uz to, radnik smije koristiti vozilo u privatne svrhe, odnosno putovati njime od mjesta prebivališta/boravišta do posla i povratno. Putni nalog potrebno je ispunjavati samo za putovanja čija je udaljenost veća od 30 km (u jednom smjeru).

Treba napomenuti da će se od 1.1.2018. moći priznavati 50% PDV-a za sve troškove nastale pri kupovini i korištenju osobnih vozila (u vlasništvu poduzeća).

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.