Kako se obračunava porez na promet nekretnina i zemljišta za poduzeća?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Od 1. siječnja 2015. na snazi su Izmjene i dopune Zakona o PDV-u koje detaljno propisuju promjene u obračunu za porez na promet nekretnina.

Kada se obračunava PDV, a kada porez na promet nekretnina?

1) Nekretnina korištena do 2 godine – neovisno o kupcu

Sve nekretnine koje nisu korištene ili nekretnine kod kojih od datuma prvog korištenja do datuma sljedeće isporuke nije proteklo više od dvije godine oporezive su PDV-om.

2) Nekretnina korištena više od 2 godine – kupac obveznik PDV-a

Nakon razdoblja od dvije godine od prvog korištenja građevine/nekretnine mijenjaju porezni status u status oslobođenih građevina s pravom izbora na oporezivanje (prodavatelj može izabrati da promet bude oporeziv PDV-om). Pravo izbora na oporezivanje mogu iskoristiti samo porezni obveznici u situaciji kada je i kupac nekretnine obveznik PDV-a. Tako si kupac može priznati pretporez u cijelosti (prijenos porezne obveze).

3) Nekretnina korištena više od 2 godine – kupac nije obveznik PDV-a

Kada porezni obveznik, koji je koristio pretporez pri nabavi ili gradnji, prodaje nekretninu osobi koja nije porezni obveznik, u razdoblju od deset godina treba provesti ispravak pretporeza. To se odnosi na slučaj kada prodavatelj izabere da promet ne bude oporeziv PDV-om.

Godišnji ispravak pretporeza iznosi 1/10 svote PDV-a koji je bio priznat pri nabavi ili gradnji građevine/nekretnine. Ispravak odbitka pretporeza propisan je Zakonom i Pravilnikom o PDV-u. Treba napomenuti da, ako isporuka nije oporeziva PDV-om, onda je oporeziva kroz porez na promet nekretnina.

Kako se oporezuje prodaja zemljišta?

Promet zemljišta oslobođen je PDV-a. Izuzetak je građevinsko zemljište koje je oporezivo PDV-om po stopi od 25 %.

Kada se građevinsko zemljište isporučuje bez građevine uvijek je oporezivo PDV-om, ako je prodavatelj obveznik PDV-a. Ako prodavatelj nije obveznik PDV-a, promet se oporezuje kroz porez na promet nekretnina po stopi od 3 %.

Ako je prodavatelj poljoprivrednog zemljišta porezni obveznik, a kupac fizička osoba, isporuka je oslobođena PDV-a prema Zakonu o PDV-u. Tada će zemljište biti oporezivo prema Zakonu o porezu na promet nekretninama po stopi do 3 %.

Na koncu, savjetujemo da provjerite mogućnost obračuna PDV-a prema naplaćenim naknadama, umjesto prema izdanim računima. Možda to može unaprijediti vašu likvidnost?

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Napomena: Članak je posljednji put ažuriran 14.05.2020., u skladu s aktualnim propisima na taj dan.

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.