Obračun PDV-a: prema naplaćenim naknadama ili izdanim računima?

Published by Bruno Cvitanović on

Od 1. siječnja 2020. uvedena je mogućnost da se vrši obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama kod svih poduzetnika koji su u prethodnom poreznom razdoblju ostvarili promet do 7.500.000 kn bez PDV-a.

Koje su prednosti ako se vrši obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama?

Najveća prednost je da obveza obračuna PDV-a nastaje na dan primitka plaćanja. Isto tako, pravo na odbitak pretporeza stječe se u trenutku kada je dobavljaču plaćen račun za dobra ili usluge.

Za koga se preporučuje obračuna PDV-a prema naplaćenim naknadama?

Za one poduzetnike i društva koji izdaju puno računa za koje nisu sigurni da će biti plaćeni na vrijeme. Tako izbjegavaju obvezu plaćanja PDV-a do samog trenutka naplate, odnosno primitka iznosa PDV-a.

Što ako se prijeđe promet od 7.500.000,00 kn?

Ako se prijeđe promet od 7.500.000,00 kn, više se ne može primjenjivati postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama. Time, od 1. siječnja sljedeće poslovne godine, obvezu PDV-a treba utvrđivati prema kriteriju izdanih računa.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Napomena: Članak je posljednji put ažuriran 25.05.2020., u skladu s aktualnim propisima na taj dan.

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.