Obračun PDV-a: prema naplaćenim naknadama ili izdanim računima?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Znate li da se PDV ne mora obračunavati prema izdanim računima? Naime, još je početkom 2021. uvedena mogućnost da se vrši obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama, i to kod svih poduzetnika koji su u prethodnom poreznom razdoblju ostvarili promet do 2.000.000,00 eura bez PDV-a. U nastavku saznajte koje su prednosti korištenja ove mogućnosti i kome se preporučuje!

Koje su prednosti ako se vrši obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama?

Najveća prednost je da obveza obračuna PDV-a nastaje na dan primitka plaćanja, odnosno kad primite uplatu navedenog računa. Isto tako, i pravo na odbitak pretporeza stječe se u trenutku kad je dobavljaču plaćen račun za proizvode ili usluge. Ovako možete jednostavnije upravljati likvidnošću.

Za koga se preporučuje obračuna PDV-a prema naplaćenim naknadama?

Za one poduzetnike i društva koji izdaju puno računa kod kojih nije sigurno da će biti plaćeni na vrijeme. Određene industrije su na to posebno osjetljive. Ovako mogu izbjeći obvezu plaćanja PDV-a do samog trenutka naplate, odnosno primitka iznosa PDV-a.

Ako se vaše poduzeće često susreće s kašnjenjem u plaćanju, onda je dobro razmotriti ovu mogućnost.

Što ako se prijeđe promet od 2.000.000,00 eura?

Ako se prijeđe visina prihoda poduzeća od 2.000.000,00 eura, više se ne može primjenjivati postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama. On prestaje s aktualnom poslovnom godinom. Nakon toga, od 1. siječnja sljedeće poslovne godine, obvezu PDV-a treba utvrđivati prema kriteriju izdanih računa.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Napomena: Članak je posljednji put ažuriran 31.8.2023., u skladu s aktualnim propisima na taj dan.

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.