Što donosi promjena neoporezivog iznosa božićnice (nagrade za radni rezultat) od 1.12.2018.?

Autor: Bruno Cvitanović na datum

Božićnica

U subotu, 1.12.2018., stupio je na snagu novi Pravilnik o porezu na dohodak. Povećan je godišnji neoporezivi iznos prigodnih nagrada (regres, božićnica, naknada za godišnji odmor) i nagrada za radni rezultat. Taj iznos je sada, umjesto dosadašnjih 2.500, povećan na 7.500 kuna.

Od kada se primjenjuje najavljena promjena neoporezivog iznosa prigodnih nagrada?

Promjenom Pravilnika poreza na dohodak i njegovim stupanjem na snagu 01.12.2018. može se isplaćivati povećani neoporezivi iznos prigodnih nagrada.

Što ako je prije 1.12.2018. radniku već isplaćen dio neoporezivih prigodnih nagrada (npr. božićnica od 2.000 kn)?

Nakon 01.12.2018., ukupna moguća je isplata preostalog godišnjeg neoporezivog iznosa prigodnih nagrada i nagrada za radni rezultat do ukupnog iznosa od 7.500 kn (u ovom slučaju je to 5.500 kn).

Što ako je radnik primio u 2018. godini dio neoporezive prigodne nagrade kod drugog poslodavca (npr. 2.500 kn)?

Radniku se može nakon 1.12.2018. isplatiti preostali godišnji neoporezivi iznos prigodnih nagrada (u ovom slučaju je to 5.000 kn). Radnik može u jednoj godini ukupno od svih poslodavaca primiti 7.500 kn neoporezivih prigodnih nagrada (božićnica, uskrsnica ili regres) i nagrada za radni rezultat.

Može li se neoporeziv iznos prigodne nagrade isplatiti osobi koja nije u radnom odnosu kod poslodavca?

Prema Pravilniku o porezu na dohodak neoporezive prigodne nagrade mogu se isplaćivati samo radnicima. U slučaju isplate neoporezive prigodne nagrade osobi koja nije radnom odnosu taj bi se iznos smatrao oporezivim (drugi dohodak) i na njega bi se trebali platiti pripadajući porez, prirez i doprinosi.

Može li se povećani neoporezivi iznos prigodne nagrade i nagrade za radni rezultat u 2019. godini (do 7.500 kn) isplaćivati mjesečno uz plaću?

Prema izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak propisano je da se prigodna nagrada (npr. božićnica) i nagrada za radni rezultat može godišnje isplaćivati kako god to poslodavac želi, pa čak i mjesečno.

Takva isplata poslodavca prema radniku uvijek će se smatrati neoporezivom do godišnjeg iznosa od 7.500 kn.

Napomena: ovaj je članak posljednji put ažuriran 4.12.2018., u skladu s najnovijim izmjenama u zakonima i pravilnicima.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.