Promjena računovodstvenog servisa – koliko traje i koji su koraci?

Published by Bruno Cvitanović on

Promjena računovodstvenog servisa je kratak postupak koji može biti završen u jednom danu.

Kada je najbolje započeti postupak promjene računovodstva?

Postupak promjene računovodstva najbolje je započeti krajem ili početkom nove poslovne godine. Tako „novi“ računovodstveni servis može preuzeti sve obaveze koje nastaju u novoj poslovnoj godini. Preostala obaveza „starog“ računovodstva je napraviti završni račun za prošlu poslovnu godinu.

Koji su koraci kod promjena računovodstvenog servisa?

Nakon što je donesena odluka o promjeni računovodstva i potpisan ugovor o suradnji potrebno je ispuniti potrebne punomoći kako bi se računovodstvene usluge mogle neometano pružati od strane novog računovodstva.

Ovisno o potrebama klijenta tu se radi o punomoći za elektroničke usluge:

  • Porezne uprave: obračun PDV-a, obračuni plaća, obračun ugovora o djelu i predaja završnog računa
  • Zavoda za mirovinsko osiguranje: prijava i odjava radnika
  • Zavoda za zdravstveno osiguranje: promjene podataka radnika
  • FINA: predaja godišnjeg financijskog izvještaja

Tom prilikom obavještava se i referent u poreznoj upravi o promjeni računovodstva te se ostavljaju kontakt podaci radi što lakšeg informiranja u budućnosti.

Što s obračunima plaća u novoj poslovnoj godini?

Novo računovodstvo zatražit će potrebne podatke postojećih radnika kako bi ih unijelo u svoj sustav (računovodstveni program) te se pripremilo za prvi obračun plaće u novoj poslovnoj godini.

Kada su potrebne dodatne informacije od starog računovodstva?

Ako postoji potreba za izvještajima o plaćenim računima kupaca ili dobavljača zatražit će se stanje (otvorene stavke) kupaca na kraju prethodne poslovne godine. Nakon unosa potrebnih podataka u sustav (računovodstveni program), novo računovodstvo može neometano pripremati potrebne izvještaje o otvorenim stavkama kupaca.

Što kada staro računovodstvo dovrši završni račun za prethodnu godinu?

Prije predaje svakako je dobro se konzultirati i sa novim računovodstvom za „drugo“ mišljenje kako bi se eventualne nedoumice razjasnile prije predaje izvještaja. Nakon što je završni račun predan u poreznu upravu i FINA-u slijedi unos početnog stanja za novu poslovnu godine čime je promjena računovodstvenog servisa završena.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.