Otvaranje d.o.o.-a i j.d.o.o.-a – pregled koraka i usporedba troškova

Published by Bruno Cvitanović on

Odnedavno moguće je brže, jeftinije i jednostavnije otvoriti d.o.o. i j.d.o.o. online. Ako želite uštedjeti vrijeme i novac, svakako pogledajte naš vodič o online otvaranju novog poduzeća.

U ovom kratkom vodiču za dosadašnji postupak i otvaranje d.o.o.-a ili j.d.o.o.-a, dajemo pregled postupka i troškova koji Vas očekuju. Moći ćete saznati koje su institucije uključene u određenom koraku te koja je dokumentacija potrebna.

1. Naziv i djelatnost tvrtke

Da bi započeli postupak otvaranja d.o.o.-a ili j.d.o.o.-a, prvo je potrebno odrediti naziv tvrtke. Putem web stranice Sudskog registra možete provjeriti je li Vaše željeno ime poduzeća slobodno. Minimalni temeljni kapital od 20.000 kn za d.o.o. i minimalni temeljni kapital od 10 kn za j.d.o.o. jedna je od glavnih razlika kod ta dva oblika društva. Kod osnivanja d.o.o.-a obavezno je uplatiti najmanje 5.000,00 kn, dok se preostali iznos temeljnog kapitala mora uplatiti u roku godine dana. Osnivački polog (temeljni kapital) moguće je uplatiti u bilo kojoj poslovnoj banci ili FINA-i.

Nakon naziva tvrtke, potrebno je odrediti i djelatnosti društva u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti (NKD 2007).

2. Javni bilježnik, sudski registar i DZS

Zatim je potrebno otići do javnobilježničkog ureda kako bi napravili izjavu o osnivanju (jedan osnivač) ili društveni ugovor za više osnivača (ukupan trošak s ovjerom za d.o.o. oko 2.500 kn). Njima se definira naziv, sjedište i djelatnosti tvrtke, temeljni kapital, prava i obveze osnivača i uprava (direktor) tvrtke. Nakon ovjere dokumentacije, uplate sudske pristojbe (400 kn), uplate oglasa u Narodnim novinama (900 kn) i uplate osnivačkog pologa (prethodno uplaćenog u banci), ugovor ili izjava se prosljeđuju Trgovačkom sudu od strane javnog bilježnika.

Nakon što je registracija društva pri Trgovačkom sudu završena dostavlja se Rješenje o upisu u sudski registar. U roku od 15 dana od primitka rješenja o upisu u trgovački registar potrebno je kontaktirati Državni zavodu za statistiku. Oni će izdati Obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta prema NKD-u 2007. (55 kn). Taj će Vam dokument biti potreban kod otvaranja žiroračuna.

3. Pečat, račun i porezna uprava

Po preuzimanju Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta prema NKD-u 2007. potrebno je izraditi pečat (200 kn). Njega ćete ponijeti s ostalom dokumentacijom u banku, gdje ćete izvršiti prijenos osnivačkog pologa (temeljnog kapitala) na novootvoreni račun društva.

Kao zadnji korak otvaranje tvrtke potrebno je kontaktirati referenta u poreznoj upravi. Tom prilikom potrebno je ispuniti RPO obrazac (registar poreznih obveznika) te priložiti kopiju dokumentacije:
– Rješenje o upisu u sudski registar
– Ugovor o najmu poslovnog prostora
– Ugovor o računovodstvenim uslugama (s odabranim računovodstvenim servisom)
– Obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta prema NKD-u 2007.

4. Ukupni troškovi za otvaranje d.o.o.-a ili j.d.o.o.-a

Ukupni trošak otvaranja d.o.o.-a ovim putem iznosi oko 4.200 kn + uplata temeljnog kapitala od 20.000 kn koji se kasnije koristi za početne troškove poslovanja društva.
Kod j.d.o.o-a, ukupan trošak otvaranja ovim putem je oko 1.100 kn zajedno sa temeljnim kapitalom od 10 kn. Razlog tome su niži trošak javnog bilježnika, sudskih pristojbi za upis društva u sudski registar i objava osnivanja društva u Narodnim novinama.

Jeftinije možete proći ako otvorite d.o.o. ili j.d.o.o. online.

Prije nego započnete otvaranje d.o.o.-a ili j.d.o.o.-a svakako preporučujemo da posjetite stranice HZZ-a kako bi se informirali o potporama za samozapošljavanje.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Napomena: Članak je posljednji put ažuriran 4.12.2019., u skladu s aktualnim propisima na taj dan.

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.