Porezne izmjene – od 1. 1. 2018. moguće odbiti PDV za osobna vozila

Published by Bruno Cvitanović on

Početkom 2018. godine nastupile su promjene kojima je moguće dijelom odbiti PDV za osobna vozila. Iako je do sada bilo moguće odbiti PDV samo na gospodarska vozila, novim poreznim tretmanom osobnih vozila smanjit će se troškovi njihove nabave i korištenja.

Otkad je i u kojem iznosu moguće odbiti PDV za osobna vozila?

Od 1.1.2018. prema izmjenama Zakona o PDV-u moguće je odbiti 50% pretporeza za kupovinu ili najam osobnih automobila. Moguće je odbiti 50% pretporeza za sve troškove povezane s kupljenim ili iznajmljenim automobilom. To su, primjerice, troškovi goriva, servisiranja vozila i registracije.

Može li se odbiti PDV za osobna vozila vrijednosti iznad 400.000,00 kn?

Nije dopušten odbitak pretporeza za nabavu osobnih vozila vrijednosti iznad 400.000,00 kn. Za sav iznos preko te vrijednosti osobnog vozila nije moguće odbiti PDV. No, moguće je odbiti PDV za dio iznosa koji ne prelazi 400.000,00 kuna, što je važno ukoliko nabavljate vozilo koje po vrijednosti prelazi taj iznos.

Što kod osobnih vozila koje smo uzeli na operativni leasing?

Korisnici operativnog leasinga također imaju pravo odbitka odbiti 50 % pretporeza od 1.1.2018., iako je leasing ugovoren prethodnih godina. Ujedno, mogu odbiti i 50% pretporeza za sve troškove povezane s osobnim vozilom – kao i pravne osobe koje su ga kupile.

Ako Vas zanimaju druge važne zakonske izmjene koje su nastupile s početkom godine, pogledajte pregled najvažnih vijesti za direktore u 2018. godini.

***

Teško je ostvariti poslovni uspjeh bez kvalitetnog računovodstvenog servisa. Obratite nam se i zatražite svoju personaliziranu ponudu!

Ubrojite i druge, podijelite članak:

Bruno Cvitanović

Kao direktor Brojevi d.o.o., savjetujem poduzeća, obrte i neprofitne organizacije u području računovodstva i poslovanja.